Provoz blogu ukončen

17.11.07

17. Listopad - copak je to za den?

roku 1939 – 28. října, v den výročí založení samostatného československého státu, proběhly v Praze protinacistické demonstrace a nepokoje, kterých se Opletal zúčastnil. Demonstrace byly nacisty tvrdě potlačeny. Jan Opletal byl vážně zraněn střelou do břicha a navzdory lékařské péči 11. listopadu zemřel.

17.listopadu, po pohřbu studenta Jana Opletala dne 15. listopadu, který se stal posledním projevem manifestačního odporu českého lidu proti německé okupaci Čech a Moravy v roce 1939, nařídil Hitler, aby jakékoliv další demonstrace byly bez ostychu ihned potlačeny vojenskou silou. Byly uzavřeny české vysoké školy, vedoucí představitelé vysokoškoláků byli zatčeni a popraveni, stovky českých studentů byly zbity a odvlečeny do koncentračních táborů. V roce 1941 byl 17. listopad vyhlášen v Londýně za Mezinárodní den studentstva.


1989 – V Praze se konala pokojná demonstrace studentů při příležitosti 50. výročí studentských manifestací v Protektorátu Čechy a Morava na počátku druhé světové války. Po počátečních proslovech na Albertově a kladení květin a svíček na Vyšehradě se průvod vydal směrem na Václavské náměstí, byl však zastaven na Národní třídě pořádkovou policií a násilně rozehnán. To následně vedlo k dalším rozsáhlým protestům studentů a veřejnosti proti československému komunistickému režimu, tzv. Sametové revoluci, k pádu vlády a nastolení demokracie.
Ve večerních hodinách byla v Česku pozorována polární záře, jev v této zeměpisné šířce pozorovatelný jen zřídka.

Už v říjnu 1989 informovali pražští funkcionáři Socialistického svazu mládeže městský výbor Komunistické strany Československa v Praze, že na 17. listopadu připravují manifestaci vysokoškoláků k uctění památky Jana Palacha. Komunističtí funkcionáři nemohli z politických důvodů manifestaci nepovolit, ale také nehodlali připustit, aby se z ní stala demonstrace proti režimu. Proto ji schválili, i když nepovolili původně plánovanou trasu přes Václavské náměstí, a na 17. listopadu vyhlásili mimořádnou bezpečnostní akci. Místní správy Sboru národní bezpečnosti dostaly příkaz zajistit klid a pořádek s tím, že nesmí dojít k zásahu.



O těchto věcech jsme si povídali v páteční hodině dějepisu.

Zdroj: radio.cz
wikipedia.org

Žádné komentáře: