Provoz blogu ukončen

22.10.07

Měl by stát v Česku radar?

Měl by stát v Česku radar?

       Touto otázkou se občané České republiky zabývají už více než rok. Každý by měl mít určitý názor na tuto věc. Ať už je ovlivňován, či ne. Stále jsou ale v Česku lidé, kteří nejsou zcela rozhodnutí, anebo které toto téma absolutně nezajímá. Spousta lidí neví, jestli Česká republika radar vůbec potřebuje. „Přežili jsme bez něj doteď, nepotřebujeme ho. Není třeba zbytečně upoutávat pozornost na náš stát.“
       Američané tvrdí, že přestože bude radar sloužit USA, chránit před terorismem prý bude i nás. Někteří odborníci však vypočítali, že by žádná raketa nebyla schopna doletět z Asie až nad střední Evropu. Tady se nabízí otázka. Je radar vůbec určen pro boj s terorismem? Všichni víme, jak napjaté vztahy jsou mezi Ruskem a USA. Jiný odborník, který s radary přímo pracoval, je přesvědčen, že při plném provozu radaru v případě války, by záření vymýtilo život v okruhu dvaceti kilometrů. Tento člověk však pracoval s radary před třiceti lety, takže je pravděpodobné, že se tato technika hodně změnila k lepšímu. Toto nebezpečí však také nemůžeme úplně vyvrátit.
       To, že tady spekuluji, je obrovská chyba. Vláda by určitě měla lépe informovat veřejnost. MUDr. Jiří Maštálka potvrdil, že vláda o záměru USA, postavit v Čechách radar, věděla už v září 2002, kdy zvažovala účast v projektu Národní protiraketové obrany USA. Vláda o radaru mnohokrát jednala, bohužel tajně. Veřejnost byla o radaru oficiálně informována až 12.července 2006, tedy až čtyři roky po prvním jednání o radaru. I po více než roce však vláda nedala občanům dostatek informací. Měla by vydat nějakou neutrálně zaměřenou brožurku, která by informovala o kladech, záporech a důsledcích stavby radaru v Brdech. Existuje spousta materiálů, které nejsou neutrální, a po přečtení takovéto informační brožury může být čtenář ovlivněn názorem autora.


       Velice zvláštní je to, že vláda plánuje umístění radaru zrovna v Brdech. Lidé, kteří bydlí v okolí místa, kde by měl radar stát, jsou zásadně proti radaru. Ve vojenském újezdu Libavá by radar nikomu nevadil. Je to totiž prostor o obrovské rozloze, která je absolutně neobydlená. O tomto prostoru se také původně uvažovalo, ale nakonec ho zamítli. Proč? To taky nikdo neví.
Znepokojující je, že radar má sloužit výhradně pro USA. Neměli bychom Spojeným státům poskytovat své území pro činnost, ze které Česká republika nebude mít žádný užitek. Proč je tedy vláda pro radar, když jediný užitek z něj budou mít jen Spojené státy americké? Určitě by bylo lepší, kdyby radar mohla využívat Severoatlantická aliance nebo aspoň Česko pro obranu státu. Jsem si jistý, že by bylo mnohem více lidí, kterým by radar nevadil.
       Nyní tomu tak není. Většina lidí radar nechce, je tady však také veliký počet lidí, kteří nejsou zcela rozhodnutí. Lidi na toto téma hodně diskutují a nemají pevné stanovisko. Většina lidí je přesvědčena, že nemá dostatek informací. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby se v této době konalo na toto téma referendum.
       Někdo si možná říká, že by bylo lepší, kdyby o tom nikdo nevěděl. Před rokem 1989 se tady děly mnohokrát nebezpečnější věci a nikoho nic neznepokojovalo, protože o tom nebyla veřejnost informována. Dnešní doba je jiná. Lidé by se měli naučit hledat si informace a sami si vytvářet své vlastní názory. Váš názor by měl vyplynout z informací, které máte a rozhodně byste se neměli nechat ovlivňovat různými články, které nejsou neutrálně zaměřeny, nebo osobami, které vás přesvědčují. Je pouze na vás, jaký názor na tuto věc budete mít.

Tomáš Kabát
1.A
EDUCAnet – Soukromé gymnázium Ostrava, s.r.o.


Žádné komentáře: