Provoz blogu ukončen

21.10.07

Projekt Comenius - Projekt partnerství škol

       Naše škola chce podporovat schopné a aktivní studenty a jedním ze způsobů, jak rozšířit možnosti vzdělávání a poznávání, je zapojit studenty do mezinárodních projektů. Proto jsme se přihlásili v rámci programu Comenius do Comenius Partnerschips, tedy do Projektu partnerství škol.
       Ve dnech 17.-20. října 2007 se naše tříčlenná delegace (Marek Šimoňák, Hana Kurillová, Eva Stekerová) zúčastnila první, velmi důležité přípravné návštěvy. Konala se v malém městečku na severu Polska Golub-Dobrzyń, které leží nedaleko významného univerzitního města Toruň. Na schůzce se poznali všichni čtyři partneři, usilující o tento společný projekt – kromě nás delegace domácí polské střední školy Zespól Szkól Golub-Dobrzyń, dále zástupci střední školy The Henry Beaufort School z jihoanglického Winchesteru a delegace střední školy z Perpignanu, který leží na jihu Francie, nedaleko španělských hranic.
       Cílem první schůzky nebylo jen seznámení se partnerských škol, ale hlavně vypracování společného formuláře – žádosti o schválení společného projektu. Druhým cílem schůzky bylo pak společné zpracování podrobného programu spolupráce na dva roky, stanovení metod práce, výstupů, dohoda o průběžném srovnávání a výměně výsledků práce, o společných videokonferencích a projektových schůzkách v jednotlivých zemích. Dnes už víme, že dohodnout se na takto komplikovaném programu mezi tak rozdílnými školami a školskými systémy není vůbec jednoduché. Každá delegace přijela se svými představami i se svými požadavky, každá byla zároveň limitována jiným režimem školního roku – prázdninami, zkouškami a podobně. Jsme velice rádi, že se toto všechno našim čtyřem delegacím v Polsku podařilo, že nás humor a dobrá nálada neopouštěla ani po celodenních jednáních v angličtině a občas polštině, že jsme nakonec našli víc toho, co nás všechny, ač z různých koutů Evropy, spojuje, a ne rozděluje.
Zajímavé bylo také nahlédnutí do života polské střední školy, seznámení se s jejími učiteli i studenty. Byla to škola dobře vybavená, všestranná, s mnoha mimoškolními aktivitami. Těšíme se, že tak budeme během dvou let trvání projektu mít možnost poznat i školu anglickou a francouzskou a naopak přivítáme ostatní účastníky projektu u nás v Ostravě. To už ale nebude záležitost jen nás učitelů, my budeme jen patrony, průvodci, koordinátory a rádci, protože práce na programu bude v rukou studentů. Velikou motivací pro ně jistě bude možnost navštívit ostatní partnerské školy – protože na každou zahraniční návštěvu pojedou nejméně tři naši nejaktivnější studenti.
       Jedním z hlavních cílů projektu je naučit se pracovat s informacemi z vlastního regionu
(zaměříme se na oblasti zeměpisu, dějepisu, kultury, současného života i na každodenní život studentů), naučit se informace zpracovat, předat dál a také srovnat s výstupy z jiných zemí. Dalším cílem je pak poznat život v jiných regionech Evropy. Konkrétními výsledky naší práce budou např. společný Průvodce, obsahující mnoho informací o jednotlivých regionech, společný Kalendář všech čtyř škol s fotografiemi a odkazy na tradice jednotlivých zemí, vznikne několik powerpointových prezentací a také dva filmy – o zúčastněných městech a filmový záznam dramatizace krajových legend.
        Program poběží dva školní roky – od září 2008 do června 2010. Myslíme si, že je velkou příležitostí i motivací nejen pro studenty současného prvního ročníku, ale že se do něho zapojí postupně i noví studenti, kteří k nám nastoupí ve dvou následujících letech.

Hana Kurillová, vyučující českého jazyka a literatury
Eva Stekerová, vyučující anglického jazyka



Lycée Pablo Picasso v Perpignanu ve Francii

Zespól Szkól nr 1 im. Anna Wazówny v Golubiu-Dobrzyniu v Polsku

The Henry Beaufort School ve Winchesteru ve Velké Británii

EDUCAnet Ostrava v České republice

Žádné komentáře: